WON: Elke bij zijn taak

Hilde Vorsselmans - VBS Merksplas

Welke woorden ontbreken? Schrijf ze juist.
Wanneer het eitje voor de werkster is gelegd, duurt het dagen vooraleer ze volgroeid is. Een werkster moet eerst cellen . Na 6 dagen moet ze de verzorgen. Nog een week later wordt ze ingezet als van de kast. Indringers zoals wespen of andere bijen worden weggejaagd. Na 21 dagen mag de werkster voor het eerst en verzamelen. Ze vliegt gemiddeld km op één dag. Na zo’n km vliegen, zijn haar vleugels helemaal versleten en sterft ze. Haar levensduur bedraagt tussen de 6 en 8 weken in de zomer (een winterbij leeft ongeveer 6 maanden).

Bij een dar duurt de ontwikkeling van eitje tot dar dagen. Deze bijen leiden een luxeleven: hun enige taak is het van een jonge koningin. Op het einde van de zomer worden ze uit de kasten gejaagd en ze. Hun maximumlevensduur zit tussen de 2 en 3 maanden.

De ontwikkeling van ei tot koningin duurt dagen. De koningin, waarvan er maar één per kast is, legt haar ganse leven eitjes. Na haar geboorte vliegt ze één keer uit om te worden. Dan keert ze terug naar de kast en begint eitjes te leggen. In de zomer kan ze 1500 tot 1600 eitjes per leggen! Een koningin kan maximum 5 jaar oud worden.